Leren vliegen met vliegtuigen

Verreweg de meeste piloten bij Jupiter vliegen met modelvliegtuigen die vaak op schaal zijn gemaakt. Het bouwen van zo'n toestel wordt meestal gedaan door de bestuurder zelf met behulp van een bouwpakket.  Deze bouwpakketten zijn in een modelbouw-winkels verkrijgbaar en zijn vaak afgeleid van echte bestaande vliegtuigen. Naast de schaalmodellen zijn er ook veel fantasie toestellen die niet gerelateerd zijn aan bestaande toestellen.  

Als je lid bent van Jupiter kun je kostenloos leren vliegen via de de Lehrer Schüler zenderset van de club en jouw eigen toestel.
Een Lehrer Schüler zenderset zijn twee gekoppelde zenders waarvan de "Lehrer". op ieder gewenst moment de controle kan overnemen van een toestel.
De instructeur brengt jouw toestel in de lucht en laat dan de leerling zelf vliegen. Als het fout dreigt te gaan zal de instructeur het toestel direct overnemen.

Op deze manier kun je gefaseerd en gecontroleerd leren vliegen. Eerst leer je rondvliegen terwijl de instructeur het toestel al in de lucht heeft gebracht. Daarna leer je het opstijgen en als laatste (het moeilijkste) het landen.

We hebben zelfs een Club-zwever waarmee je (op afspraak) een keer een proefvlucht kunt maken om te kijken of deze hobby wat voor je is.


Als je wilt beginnen met deze hobby dan kun je het beste beginnen een zogenaamde "Trainer". Dit is een toestel waarvan de vleugel aan de bovenkant is gemonteerd. Deze modellen hebben het meest gemoedelijke vlieggedrag en zijn erg stabiel. Kortom perfecte toestellen om het vliegen te leren. Ze heten ook niet voor niets "Trainers".
De besturing van vliegtuigen bij Jupiter ligt vast op "Mode 2" wat aan de hand van de afgebeelde Trainer wordt uitgelegd.
De kleur van de pijl correspondeert met de kleur van het betreffende roer.

Throttle: Gas (Motor snelheid)

Linker stuurknuppel naar boven: meer gas
Linker stuurknuppel naar onder: minder gas

Rudder: Staartroer
(Wordt door beginners nog niet gebruikt tijdens de vlucht)
Linker stuurknuppel naar links:  Toestel buigt af naar links
Linker stuurknuppel naar rechts: Toestel buigt af naar rechts
Elevator: Hoogteroer

Rechter stuurknuppel naar boven: Neus naar beneden
Rechter stuurknuppel naar onder: Neus naar boven (optrekken)

Ailerons: Rolroer

Rechter stuurknuppel naar links: Toestel rolt om zijn as naar links
Rechter stuurknuppel naar rechts: Toestel rolt om zijn as naar rechts


Uiteraard kun je ook alvast vliegen/oefenen op een simulator.
Maar het is altijd aan te raden om toch een paar keer met een instructeur te vliegen.

Wat je ook gaat doen,
Kom altijd eerst wat meer informatie inwinnen voordat je een toestel koopt !!!

 


Facebook

Facebook

Actuale zaken worden hier besproken. Hier kun je ook vragen of iemand gaat vliegen om er zeker van te zijn dat er vliegmaatjes zijn.

Ook de foto albums van Jupiter hebben we hierheen verplaatst.